Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship

Eerst connectie, daarna training

  • 1 april 2015
  • 3

Ik heb eenmaal meer energie als het zonnetje wat schijnt, het hoeft niet te warm te zijn, gewoon wat zonnestraaltjes zijn al voldoende. Energie is nu éénmaal wat plant, dier, mens, … nodig heeft om te kunnen leven. Alles kan je terugbrengen naar energie, ook de band tussen jou en je paard. Als er een diepe band ontstaat tussen paard en mens is er sprake van hartsenergie, welke ook tot stand kan komen tussen mensen onderling, die tussen beiden vloeit, beide harten verbindt en laat samensmelten.

Hoe kan je hier bewust mee aan de slag?
(veel gebeurt er al onbewust, zonder dat we hier over nadenken)

Er zijn 3 hulpmiddeltjes (de 3 A’s: Aarding, Ademhaling, Aandacht) waar je al aardig ver mee komt om een échte connectie te creëren. Nee, het zijn geen materiële hulpmiddeltjes zoals allerlei ‘speciale’ halsters, sticks, touwen of wat je nog meer kan bedenken. Je draagt het bij je en kan er op elk moment van de dag op eender welke plek gebruik van maken.

 

Grounding Laura KoniverALLES BEGINT MET AARDING

Daar een beeld meer zegt dan 1000 woorden, wil ik deze prachtige tekening met jullie delen. Deze tekening is een creatie van Laura Koniver, MD.

Aarding is contact maken van je lichaam met de aarde. Het gemakkelijkst is via je voeten, omdat ze zich het dichtst bij de aarde bevinden. Het beste is met blote voeten zodat je de aarde onder je echt kan voelen. (blote voeten zijn af te raden in de buurt van paarden, dit stukje oefen je best in je tuin of in het park). Zàlig vind ik het om op blote voeten door het gras te wandelen.

Je voelt over je ganse voetzool contact met de aarde en dan beeld je je in dat er wortels, zeer diepe wortels de aarde in groeien zodat je heel stevig staat als een boom.

Wist je dat aarding ook één van de belangrijkste onderdelen is in o.a. Centered Riding?

Door in het gras te gaan liggen of op het strand aard je je ook. Ook door te gaan paardrijden, kan je je beter aarden. Als dat geen super nieuws is! In de tuin werken is bijvoorbeeld ook een aardse activiteit.

 

IK ADEM, DUS IK BEN

Ademen, zo simpel … het gebeurt vanzelf! Ook als we lang onder stress staan, blijven we gelukkig nog ademen. Maar waar zit die ademhaling dan? Nog steeds diep in je buik of hoog bovenaan, in je borst? Een paard voelt dit haarfijn aan.

Als je een hoge ademhaling hebt, omdat je je net hebt moeten haasten om nog vlug naar je paard te kunnen zal je paard veel minder graag bij je zijn dan als je een zachte, lage buikademhaling hebt. Het zou zelfs kunnen dat je paard zo ver mogelijk uit je buurt gaat als je een borstademhaling hebt.

connectieGebruik je ademhaling als een innerlijke kracht om jezelf en je paard tot rust te brengen. Vanuit ontspanning kan er pas een connectie ontstaan. Tijdens een buikademhaling loopt je buik vol lucht bij het inademen (je buik wordt hierdoor dikker) en deze blaas je weer uit bij het uitademen (je buik wordt hierdoor platter). Voel maar eens.

Je kan echt veel bereiken puur op je ademhaling bij paarden! Het is zo wonderbaarlijk. Overgangen terug en stilstaan doe je met behulp van je houding (bekken kantelen, zodat je paard ook meer gaat ondertreden) én je ademhaling. Op basis van innerlijke kracht en dan heb je weinig tot geen externe krachten (zoals je teugels, bit, …) nodig. Ik geef toe, het vraagt best wat oefening, maar oh zo zàlig als je je paard op deze manier kan rijden.

 

AANDACHT, AANDACHT!

Hoe vaak nemen onze gedachten met ons een loopje? Als je je hierop zou concentreren, merk je dat het wel 1000 x gebeurt.

Een oefening die jou daarbij kan helpen is je aandacht brengen naar je buikademhaling. Telkens als je aandacht naar ergens anders gaat, ga je met vriendelijke aandacht terug naar je buikademhaling. Probeer het eens 1 minuut. Hoe vaak was je aandacht er vandoor gegaan ?
Dit is helemaal niet erg als je er bewust van bent, want dan begin je telkens weer opnieuw. Als je veel aan je hoofd hebt, kan je al deze gedachten ook even parkeren om op een later tijdstip bewust met deze gedachten bezig te zijn. Zoals je kan vermoeden doe je dit beter niet bij je paard, want je paard is waar je aandacht naartoe gaat.

connectieInteresse om meer aandacht te geven aan je aandacht?
Mindfulness kan je hierbij helpen. Het gaat er niet om om helemaal leeg te zijn in je hoofd en aan niets te denken, maar dat je bewust wordt van je gedachten. De 8-weken training Mindfulness van IAM is een aanrader. Als ik in de natuur en bij de paarden ben, gaat het bij mij vanzelf, maar eens tussen 4 muren al wat moeilijker. Deze training heeft mij al veel positiefs bij gebracht. Je kan ook gratis oefeningen vinden op de website van IAM.

Ik wens jullie allemaal alvast veel oefenplezier met en zonder je paarden. De 3A’s zijn een grote meerwaarde in het contact met paarden. In mijn lessen zelfs dé basis waaruit alles tot stand komt met je paard. Deze 3A’s brengen zelfs een grote meerwaarde in je dagdagelijkse activiteiten.

Iedereen kan hier bewust van worden (het is er allemaal al) en meer specifiek inzetten om de band met je paard te versterken en de hartsenergie te laten stromen.

Waar wacht je nog op?

 

 

Lees hier het vervolg bericht: “Connectie via fysiek contact”.