Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship

Waarom je western of recreatiepaard gymnastiseren?

  • 1 april 2015
  • 3

Sensitive-horsemanship-opleidingPaarden gymnastiseren vanuit vrijheid is een basisvereiste in de training van recreatie tot sportpaard.  Belangrijk is dat paarden tijdens het werk in hun waarde worden gelaten.  Ze worden gemotiveerd, maar niet in een vorm gekneed.  Daar dit een wisselwerking is met je paard werk je ondertussen aan je eigen bewustzijn, bewegingen, innerlijke kracht en energie. Het voelt als een dans: leiden en geleid worden.

 

Waarom een westernpaard gymnastiseren?

Self-carriage – America’s Horse Daily
“In the Quarter Horse industry, many of us have a problem with our horses not being in self-carriage.”
By AQHA Professional Horsewoman Andy Moorman with Christine Hamilton for The American Quarter Horse Journal

Lees hier het volledig artikel.

 

Waarom je paard gymnastiseren vanop de grond?

paarden gymnastiserenHet is aan te raden om je paard fysiek sterk te maken door training vanop de grond en hem recht te stellen alvorens je op zijn rug gaat zitten om te rijden.  Een paard is van nature uit scheef.  Ze buigen en wenden gemakkelijker naar de ene kant dan naar de andere kant.  Als je met een ongetraind (jong of oud) paard werkt dan merk je heel snel dat ze in een hoek of op de cirkel op hun schouder naar binnen vallen en hun hoofd naar buiten brengen om te balanceren.  Dit is niet gewenst voor ons als ruiter.

Met als gevolg dat ruiters uit onwetendheid allerhande soorten materiaal gebruiken om hun paard in de gewenste vorm te kneden.  Paarden worden letterlijk vast gezet in een vorm.  Dit is niet dé manier om je paard te leren dragen.  Erger nog, je paard wordt stijf ipv soepel.  Iedereen weet dat de motor achteraan zit, focus je op de achterhand en de voorhand volgt vanzelf naarmate je paard meer gewicht gaat dragen op zijn achterhand.

the horseEen paard draag van nature 60% van zijn gewicht op zijn voorhand en maar 40% op zijn achterhand.  Zolang er geen ruiter op de rug van het paard gaat zitten, is er niets aan de hand.  Doen we dit wel zonder het paard te trainen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor bewegingsapparaat van het paard met vroegtijdige slijtage en kreupel lopen tot gevolg.  Een belangrijke reden om je paard vanop de grond in vrijheid te gymnastiseren.

 

Hieronder vind je 2 filmpjes over de Musculus longissimus dorsi ter illustratie.
De lange rugspier strekt zich uit van de hals tot aan het sacrum (heiligbeen) en ilium (darmbeen).

 

 


paarden gymnastiseren
Nu je weet dat het paardvriendelijker kan, is het tijd voor verandering!

Richt je op de achterhand en het hoofd volgt vanzelf!  Laat dat hoofd voor wat het is, besteed er geen aandacht aan.  Besteed je aandacht aan de achterhand en ga je daar op focussen, weldra volgt hals en hoofd als de spieren sterk genoeg zijn.

 

Waarom je paard gymnastiseren in vrijheid?

Een paard is pas volgroeid op zijn 5 jaar!
Lees ook het artikel: Wanneer is een paard oud genoeg om er op te rijden?

Op 3-jarige leeftijd kan je beginnen met werk in vrijheid (grondwerk).  Eerst werk je aan connectie en vertrouwen.  Vervolgens ga je je paard fysiek trainen en klaar maken om een ruiter te dragen.  Tegen dat je paard volgroeid is, stap je op een fysiek sterk paard.  Door je paard de tijd te geven om uit te groeien en op deze manier te trainen zal je jaren meer plezier beleven tesamen in het rijden, met veel minder problemen die ontstaan door te vroeg in te rijden én te zwaar trainen.

Opleiding Sensitive Horsemanship