Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship Sensitive Horsemanship

The Power of being Highly Sensitive: Lydia Scholten over haar ervaring met Sensitive Horsemanship

  • 22 januari 2016
  • 7

Het volgen van de lesdag Sensitive Horsemanship heeft mij tot een dieper niveau van bewustzijn gebracht.

Ik ben hoogsensitief, dit houdt in dat ik veel voel en me heel erg bewust ben van energieën.  De auto-ongelukken welke ik in 2011 en 2012 heb gehad hebben mijn hoogsensitiviteit extra geprikkeld, ter zelfbescherming van mijn lichaam.  Dit maakte dat ik nog meer voelde en me nog meer bewust ben geworden van energieën.  In de maatschappij wordt deze eigenschap niet als kracht gezien, maar juist eerder als zwakte.  Ik ervaarde het ook heel lang als een last, en als iets wat mij alleen maar tegenwerkt.

Het volgen van de lesdag maakte mij heel erg bewust van mijzelf, waaronder mijn hoogsensitiviteit.  Ik kon connectie maken met de paarden van Wendy, en deze waren erg intens.  Het voelde werkelijk als samensmeltingMijn hoogsensitiviteit bracht mij iets moois!  Ik werd door Wendy en de twee andere cursisten beschreven als krachtig en bijzonder.  Dit heb ik die dag ook zeker ervaren.  Het had even tijd nodig om te landen, maar ik voelde mij de dagen erna nog steeds zo intens gelukkig.

De lesdag zelf kon ik de twee andere cursisten veel feedback geven over hun sessie, ofwel met het paard van Wendy ofwel met een eigen paard.  Ik voelde veel, en zag veel en kon dit terugkoppelen naar de persoon op dat moment.  De paarden vertellen mij iets, ik luister en verwoord dit richting de mens.

De dagen erna heb ik een aantal mooie momenten gehad met mijn eigen paard, Amor.  Amor, ..mijn grote, wijze, gevoelige leermeester in een kleine verpakking.

Op een dag was hij samen met mij in de paddock.  Hij stond op een plaats toendertijd waar het erg druk was qua paarden, maar ook instabiel.  Paardjes gingen weg, kuddes werden keer op keer gemixt, … dit betekende voor Amor ook een hoop onrust, te veel prikkels om hem heen en geen rust.  De momenten met mij waren dan ook de momenten dat ie van mij niets hoefde, enkel rusten. Hij viel vaak in slaap, en soms ook in hele diepe slaap op mijn schoot.  Zijn hoofd op mijn benen, zijn benen welke galopbewegingen maakten, zijn ogen bewogen vlot heen en weer, evenals zijn oortjes.  Ook waren er zachte hinnikgeluiden van hem. Ik kon zo zelf ook mijn onrust en overprikkeling van de snelle maatschappij van mij af zetten, en rusten.  Soms viel ik in slaap met hem, … ultieme rust!

Zo heb ik nog een paard kunnen laten ervaren wat ultieme rust is.  Deze zat erg in de knoop met zichzelf.  Hij had zichzelf een patroon aangeleerd, wat maakte dat hij moest ijsberen langs de bedrading van het weiland.  Heel onrustig.  De eigenaresse vroeg mij of ik eens wilde ‘praten’ met hem.  Hem in de paddock gezet bij Amor.  Ze hadden al eens eerder kennisgemaakt, dus verwachtte niet dat dat botsingen op zou leveren.

Eigenaresse erbij in de paddock, en ik, in totaal met zijn vieren dus.  Eigenaresse heeft een sterke, onrustige energie.  Normaal gesproken gaat Amor daar niet op af, maar nu ging hij haar laten ervaren hoe ultieme kalmte aanvoelde.  Ze vond dit contact fijn, tussendoor had ik een blik uitwisseling met Amor, hij checkte bij mij en ik zei dat het oké was wat hij deed.  Het paard volgde zijn patroon op, en was heel onrustig aan het ijsberen langs het draad.  Hij reageert op alles uit zijn omgeving, maar op een over-alerte manier.  Amor probeerde dit soms te blokkeren door ineens midden op zijn looppad te gaan staan, dit doorbrak het voor even, maar het paard ging daarna weer verder.  Amor komt weer bij ons staan, en we vormen een kudde van drie.  Ik probeerde ook het patroon te onderbreken, maar dat paard had een krachtig schild om hem heen.  Hij wilt dit gedrag zelf niet, … maar hij moet.  Even later had ik een blik uitwisseling met Amor en we probeerde hem samen te helpen.  Het paard wijkt af, snuffelt wat op de grond en gaat heel kalm liggen, en rollen.  De eigenaresse zie ik in mijn ooghoek naar achteren schuiven en ze begint te huilen.  Amor staat naast haar en duwt zijn neusje zachtjes tegen haar aan en biedt haar op die manier steun.  Dit paard heeft nog nooit eerder bij haar gelegen of gerold, of überhaupt kalmte ervaren.

Dit vertelde mij ook veel over de eigenaresse, en het punt waar zij emotioneel werd.

Na deze dag wist ik het zeker, ik wil gaan coachen met behulp van paarden.  Het voelt als mijn missie, de reden waarvoor ik hier op deze aardbodem rondwandel.  Zo duidelijk dat dit mijn roeping is. De lesdag heeft er mede voor gezorgd dat ik mijn missie zo duidelijk is geworden voor mijzelf.  Ik hoop dat ik nog een hoop mensen mag helpen in hun pad naar bewustzijn, rust en liefde, en dit in combinatie met de puurheid en sensitiviteit van paarden.

Afgelopen jaar heb ik relatief weinig met mijn paard gereden, maar veelal mooie momenten gehad met hem, ..naast hem.  Dit heeft onze band enorm versterkt, de keren dat ik aan hem vraag of ik op zijn rug mag, gaat hij vast naar het hek toe, ..en laat mij dan weten: Ik wil jou de mooie wereld laten ervaren, zoals ik dat doe, ..samen, met jou!

lydia

Meer info?
Lesdag Sensitive Horsemanship

Bekijk het filmpje:
Connectie via fysiek contact